Receptek
Sütemények anyák napjára
Kezdőknek:
Angol vajaskeksz
Ha mamád szeret teázni vagy kávézni, akkor tuti imádni fogja ezt a sütit, sőt ha még azt is megmondod neki, hogy az angol királynő is imádja, tuti el fog olvadni.
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg teavaj
2 zacskó vaníliás cukor (lehetőleg bourbon legyen)
2 csipet só
Az alapanyagokat gyors és határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, vagy megkérjük a robotgépünket, hogy végezze el a piszkos munkát helyettünk. Nagyjából 20 percet pihentetjük, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd fél lisztezett deszkán 0,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Színes cukormázzal írhatunk is rá, sőt a cukorgyöngyöt is elbírja.
Haladóknak
Marcipános muffin
Mert a marcipánban van valami ünnepélyes, talán az ára miatt, nem tudni. Egy biztos, ha valaminek a nevében ott szerepel, hogy marcipános, az csak valami igazán elegáns dolog lehet. Ha ilyet viszel ajándékba, a mamád tuti elhiszi, hogy végre felnőttél.
Hozzávalók:
15 dkg marcipán – ha lehet, akkor fehéret használjunk
10 dkg vaj
10 dkg cukor
15 dkg finomliszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 kk sütőpor
mandulaaroma
0,5 dl tej
1 csipet só
Krém a tetejére
20 dkg mascarpone
1 citrom kifacsart leve
1 zacskó vaníliás cukor
A vajat megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojást, a tejet, adunk hozzá egy kevés mandulaaromát. A lisztbe belereszeljük a marcipánt, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót. Óvatosan hozzákeverjük a folyékony hozzávalókat. A muffinsütőt kivajazzuk, majd szétosztjuk a tésztát. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Ha a tűn nem marad semmi, akkor kész a süti.)
A masszához a mascarponét kikeverjük a cukorral és a citrom kifacsart levével, majd a kihűlt muffinokra tesszük.
Félprofiknak
Sült túrótorta, ahogy a legmenőbb cukrászok csinálják
A túrótorta olyan, mint a forgalmi vizsga, ha sikerül, akkor mehetünk a többi autós közé. Mi ezt a receptet használjuk évek óta. És bevált.
Hozzávalók:
25 dkg omlós tészta (persze gyúrhatnánk mi magunk is, de nyári melegben egy olyan tésztát összerakni, ami a hideg bánásmódot szereti, nem egyszerű, ezért mi májustól szeptemberig készen szoktuk venni)
80 dkg túró
2 dl tej
1 dl habtejszín
5 tojás
1 citrom
5 dkg vaj
3 zacskó vaníliás cukor
9 dkg étkezési keményítő
12 dkg cukor
1 csipetnyi só
A túrót a tejjel és a tejszínnel simára keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, és az olvasztott vajjal, a citrom levével, reszelt héjával, a vaníliás cukorral és keményítővel simára keverjük. Majd ezt az elegyet a túróhoz keverjük. A tojásfehérjét a sóval és a cukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a túróhoz.
A tésztát 0,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd egy kapcsos tortaformát kibélelünk vele. Öntsük bele a túrót és tegyük 220 fokos sütőbe 20 percre. Vegyük ki a megemelkedett tortát, és hagyjuk, hogy egy kicsit leessen. Addig csökkentsük a sütő hőfokát 160 fokra, majd mehet vissza a torta újabb 35 percre. A tortaformában hagyjuk kihűlni, majd kápráztassuk el a mamánkat.
Tipp: meggyből főzhetünk hozzá szószt is, egy kis víz, cukor és keményítő kell hozzá.
A csibe tojást húsvéti díszítésként is felhasználhatjuk vagy csak egyszerűen fogyasszuk el a sonkához.
A recept hozzávalói (3 személyre)
Hozzávalók:
• 6 db kemény tojás
• 3 evőkanál natúr sajtkrém
• pici mustár
• kevés reszelt sajt
• 2 kanál tejföl
• díszítéshez bors, sárgarépa
Négy kemény tojás fehérjéjét egy kicsit bevagdossuk - ezek lesznek a talpak és a tetők. Ha a sárgájukat kivettük, kb. 5 dkg natúr sajtkrémmel elkeverjük azokat. Ezután jön 1-3 kanálnyi mustár és egy kevés reszelt sajt, majd a só és 1-2 kanál tejföl.
Medvehagymás töltött tojás majonézes kukoricasalátával
A recept hozzávalói (4 személyre)
Hozzávalók:
• 2 db tojás (személyenként legalább két tojás)
• 1 pohár 12%-os tejföl
• 1 tubus majonéz vagy házilag készített
• 1 doboz csemege kukorica
• kevés fehérbors
• 1 kávéskanál magvasmustár
• néhány medvehagyma levél
A tojásokat keményre megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, ketté vágjuk, a sárgájukat kiszedjük, villával összetörjük. Kevés majonézt teszünk hozzá, egy kávéskanál magvasmustárt, kevés őrölt fehérborsot, majd egy tojás fehérjéjét apróra kockázzuk és azt is belekeverjük. Pár apróra vágott medvehagyma levéllel ízesítjük, kikeverjük, majd visszatöltjük a tojások üregébe, díszítjük. Elkészítjük a majonézes kukoricasalátát: a tejfölbe belekeverjük a majonézt, őrölt fehérborssal ízesítjük. Ebbe is teszünk apróra vágott medvehagyma levelet, majd belekeverjük a lecsepegtetett kukoricát. Végül a saláta tetejére ültetjük a töltött tojásokat.
Kadarkás kacsamáj
Hozzávalók:40 dkg kacsamáj, őrölt fekete bors, 5 dkg finomliszt, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 szép alma, 2 dl kadarka, só
A májakat felszeleteljük, borssal megszórjuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon rózsaszínűre sütjük. Lecsöpögtetve kiszedjük, melegen tartjuk. A megmaradt olajban a karikára vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, felöntjük a borral és a kis kockákra vágott almával együtt puhára pároljuk. A májat a raguhoz öntjük és együtt pároljuk pár percig.
Tepertős-fehérboros pogácsa
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 40 dkg finomliszt, 1 tojás, 7 dkg vaj vagy zsír, 1 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 dkg élesztő, 3 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál tejföl vagy kefír, só
A tepertőt ledaráljuk majd a liszttel, a tojással és a vajjal összegyúrjuk, közben hozzáadjuk a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt, a bort, a tejfölt. Enyhén megsózzuk. Addig dagasztjuk míg jól összeáll, majd letakarva fél órán át pihentetjük a tésztát. Ezután egyhén lisztezett gyúrólapon kb. 2 ujjnyi vastagra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és kivajazott tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket felvert tojással lekenjük. Előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 22 perc alatt megsütjük.
Körte tésztatutajon
Hozzávalók: 45 dkg mélyhűtött leveles vajastészta, 10 dkg marcipánmassza, 10 dkg dió, 3 dkg porcukor, 1 evőkanál körtepálinka, 4 nagy körte, 1 tojás, 10 dkg narancslekvár
A leveles vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Közben a marcipánmasszát az apróra vágott dióval, a porcukorral és a körtepálinkával összemorzsoljuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 40*25 centis lappá nyújtjuk. A körtéket úgy hámozzuk meg, hogy a szár rajtuk maradjon. Ezután a gyümölcsöket hosszában elfelezzük, magházukat jó öblösen kivágjuk. Ezeket az üregeket a marcipános, diós masszával megtöltjük és a töltelékkel lefelé, egyenként a tésztára borítjuk, 4-6 centi távolságot hagyva közöttük. A körték körül a tésztát éles késsel körbevágjuk úgy, hogy mindenütt 2-3 centis széle maradjon. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A körtéket és a tésztaperemet felvert tojással megkenjük, de vigyázzunk, hogy a tojás nehogy lecsurogjon a széleken, mert akkor nem tud levelesre sülni a tészta. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Közben a narancslekvárt megforrósítjuk és a frissen sült még forró körtékre kenjük, langyosan tálaljuk.
Kalácsban sült sonka
Hozzávalók: 2 dkg élesztő,3 dkg cukor, 1,5 dl tej, 40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj+ a forma kikenéséhez, 30 dkg füstölt, főtt sonka, csipetnyi só
Az élesztőt langyos tejben kis cukorral futtatjuk fel. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát állítunk össze. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Egy kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 cipót készítünk, majd mindegyiket kinyújtjuk a sütőforma méretére.
A sonkát apró kis kockákra szeleteljük. Az alsó lapot belehelyezzük a formába, erre kerül a sonka fele, majd egy újabb lap, a sonka másik fele, és betakarjuk az egészet egy lappal. Kissé lenyomkodjuk a széleit a kuglófformának megfelelően.
Meleg helyen a tésztát még kicsit kelesztjük, és előmelegített (160 C-fok) sütőben kb. 30-35 percig sütjük.
Répatorta
Hozzávalók: 2 tojás, 140 ml olivaolaj, 20 dkg barna cukor, 30 dkg finomra reszelt (darált ) sárgarépa, 7,5 dkg dió, 18 dkg liszt, csipet só, fél tk. szódabikarbóna, 1 tk. fahéj, fél tk. őrölt szerecsendió. Narancsos sajtkrémhez: 25 dkg mascarpone, 5 dkg puha vaj, vaníliáscukor, 10 dkg porcukor, 1 narancs reszelt héja
Melegítsük elő a sütőt. Béleljük ki sütőpapírral a tortaformát. Verjük fel a tojást, adjuk hozzá az olajat, barna cukrot, a répát, és a durvára vágott diót. Keverjük hozzá a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót. Öntsük a tésztát a formába és a kb. 150 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a krémsajtot, a vaníliáscukrot, porcukrot, puha vajat egy keverőtálban simára keverjük ki, majd kenjük meg vele a torta tetejét. A narancs reszelt héjával megszórava díszíthetjük.
"Seprűs" pogácsa Bara módra
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 Rama kocka, 10 dkg sajt+ 5 dkg a tetejére, 1 ek. só, 1 élesztő, tejföl amennyit a tészta felvesz
A tésztához előző nap az élesztőt megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt szép simára kidolgozzuk. Másnap a sütőt előmelegítjük, a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és aranybarnára megsütjük.
Banános, fahéjas, csokoládés muffin
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj, 15 dkg étcsokoládé, 2 tojás, 10 dkg barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg margarin, 2 kicsi érett banán, 0,5 dl tej
A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, őrölt fahéjjal és az apróra vágott vagy reszelt csokoládéval összeforgatjuk. A tojást a kétféle cukorral jól kikeverjük, először a puha margarint, aztán a villával pépesített banánt és a tejet adjuk hozzá. A csokoládés lisztttel összedolgozzuk. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük és a masszával háromnegyedig megtöltjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon még kb. 15 percig, aztán a süteményeket egy rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek.
Mákos, meggyes, fehércsoki mázas muffin
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 7 dkg darált mák, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 3 tojás, 22 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál vaníliaaroma, fél citrom, 22 dkg margarin, 1 dl tej, 15 dkg meggybefőtt. A fehércsoki mázhoz: 10 dkg fehércsoki, 10 dkg margarin, 2 evőkanál főzőtejszín, 10 dkg porcukor
A lisztet a mákkal, sütőporral,fahéjjal összeforgatjuk. A tojásokat a cukorral sűrűn folyósra felverjük. A vaníliaaromával és egy kis reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a puha margarint. A lisztes mákkal összekeverjük, a tejjel lazítjuk és belekeverjük a lecsöpögtetett. kimagozott, félbevágott meggybefőttet. A muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük, a mákos masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon még vagy 10 percig, aztán rácsra rakva kíhűtjük a süteményeket. A mázhoz az apróra tördelt csokoládét a margarinnal és a tejszínnel nem túl erős vízgőz felett felolvasztjuk, majd a tűzről levéve a porcukorral ízesítjük és addig keverjük még a cukor el nem olvad benne. Amikor már szinte kihűlt, a muffinok tetejét ezzel bevomjuk és dermedni hagyjuk.
Bolognai muffin
Hozzávalók: 10 dkg spagetti, só, 22 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 tojás, 0,75 dl olaj, 1,5 dl készen kapható húsos bolognai mártás, 1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 8 dkg durvára reszelt edami sajt, 20 dkg paradicsom, fél csokor petrezselyem, a tetjére 8 dkg reszelt sajt
A spagettit enyhén sós vízbe tördelve kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal fölverjük, a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk. A lecsöpögtetett spagettivel, a liszttel és a durvára reszelt sajttal összekeverjük. A paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk és az előzőekhez adjuk. A muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, a masszával háromnegyedig megtöltjük és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben jó közepes lángnál kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon még 5 percig, majd a muffinokat melegen tálaljuk.
Küküllői kolbászleves
Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg paraszt vagy házikolbász ( lehet füstölt is ), 1 csapott evőkanál pirospaprika, 25 - 25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab, 2 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt kömény, paprikakrém, babérlevél, só, 1 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 kiskanál finomliszt, fél citrom leve, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál tárkonylevél
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, lábasban az olajon megpirítjuk. A kolbászt - miután a bőrét lehúztuk - karikára vágjuk. Lehetőleg olyan kolbászfajtát válasszunk, amelyik kicsit keményebb, szépen vágható, így a levesben sem fog szétfőni. A kolbászkarikákat a hagymára dobjuk és közepes lángon pár percig oirítjuk. Ezt követően pirospaprikával meghintkük, elkeverjük, hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldbabot. Zúzott fokhagymával, baérlevéllel, őrölt köménnyel, sóval ízesítjük. Bő egy liter vizet öntünk rá és nagy lángon puhára főzzük. Közben a tejfölt a tejszínnel, mustárral, liszttel, citromlével simára keverjük. A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük és a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzük, amíg besűrűsödik. Ha valaki hígabban szereti, önthet még hozzá forró vizet. Ha kell utánaízesítjük és végül a tárkonnyal fűszerezzük.
Újévi csipetkés lencseleves
Hozzávalók: 1,2 kg füstölt hátsócsülök vagy tarja, 30 dkg lencse, 4-5 babérlevél, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomliszt, késhegyni pirospaprika, 2 evőkanál 10 %-os ételecet. A csipetkéhez: 1 tojás, 8-10 dkg finomliszt ( amennyit a tojás felvesz )csipet só
A füstölt húst már előző nap főzzük meg, a lencsét is áztassuk be előző este. Másnap a húst szeleteljük fel. A füstölthús levének a kétharmada lesz a leves alapja, amihez még egyharmadnyi vizet öntünk, nehogy a sonkalé túl sós legyen. Ebbe öntjük az áztatott lencsét, a babérlevéllel együtt lassú tűzön puhára főzzük. Közben a tojásból és lisztből keményebb tésztát gyúrunk olyat, ami már nem tapad a kézhez és kis, kb. zöldborsó nagyságú darabokat lehet belőle csípni. Amint a lencse megpuhult, megforrósított olajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, beleszórjuk a lisztet és a pirospaprikát és ezzel berántjuk a levest. A csipetkéket beleszórjuk és addig főzzük még a levest, amíg a csipetke feljön a tetejére. Utána belerakjuk a füstölthúst, megvárjuk még az is felmelegszik és ecettel kissé besavanyítjuk. Tejfölt külön kínálunk hozzá, amiből mindenki annyit kanalazhat, amennyivel szereti.
Fordított almás (Tarte Tatin )
A Tarte Tatin elkészítése egyáltalán nem bonyolult, inkább időigényes, és garantáltankevésbé ragacsos vagy piszkos munka, mint azt először gondolnánk. Sőt több módon is elkészíthető, attól függően, kinek milyen edények állnak otthon rendelkezésére.
150 g kristálycukor
50 g barnacukor
100 g vaj
kevés fahéj
100 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
egy csipet só és kevés víz
Mokkakorong
Hozzávalók:A tésztához:40 dkg liszt, 20 dkg fagyos margarin,10 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor,
1 tojássárgája,csipet só.
A krémhez:
6 dkg vaj
1 dl tejszín
1,5 mokkáskanál instant kávépor
1 evőkanál őrölt kávé
2 evőkanál kávélikőr
10 dkg ét tortabevonó
Díszítéshez:
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 evőkanál citromlé
kávészemek
Elkészítés:
1. A krémnek hűlnie kell, ezért azt készítjük el először. A vajat és a tejszínt együtt felmelegítjük, hozzáadjuk a kétféle kávét, majd a likőrt, és jól összekeverjük.
2. A tortabevonót apróra tördeljük, és gőz felett felolvasztjuk. Ezt is a tejszínes keverékhez adjuk, majd a krémet 3-4 órára hűtőbe tesszük.
3. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipót formálunk, és alufóliába csomagolva a hűtőben fél órát pihentetjük.
4. A hűtőből kivéve lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 4 cm-s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes lángnál, kb. 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
5. A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével simára keverjük. A korongok felét belemártogatjuk. A sütőlemezre rácsot helyezünk, és erre rakosgatjuk a mártott korongokat, és mindegyik közepébe 1 kávészemet teszünk.
6. Kikapcsolt, langyos sütőben, az ajtót résnyíre nyitva hagyva, kb. 20-25 perc alatt fényesre szárítjuk őket. A kihűlt krémet átkeverjük, majd a máz nélküli korongokra mogyoró nagyságú halmot teszünk belőle. Rányomkodjuk a mázas tetőket, és fémdobozba helyezzük a kész süteményeket. 2-3 hétig eltartható.
Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt
13 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojássárgája
1 citrom leszerelt héja
csipetnyi só
A mázhoz:
15 dkg porcukor
1 kis citrom leve
Dísziteni: citomhéj forgács
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Fóliába csomagolva kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Enyhén lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra kinyújtjuk és csillagokat szaggatunk a tésztából.
3. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt megsütjük.
4. A porcukrot átszitáljuk és a citrom levével simára keverjük.
5. A még meleg süteményeket megkenjük a mázzal és a közepükre citromhéj forgácsot teszünk.
Tipp: A citromot forró vizben alaposan mossuk meg, majd töröljük át, mielött a héját lereszeljük vagy leforgácsoljuk.

- 6 kacsacomb
- 4 babérlevél
- 2 ág rozmaring
- 2 kiskanál kakukkfű
- só
- bors
LISZTES STERC
Hozzávalók: fél liter finom liszt,
Egy másik edényben a liszt kétszeres mennyiségének megfelelő vízmennyiséget felforralunk.
Ezt követően a megpirított lisztet a forró vízzel apránként felengedjük.
Egy tömeggé kell összeállítani, amit aztán forró zsírral meglocsolunk és kanállal apró darabokká metélünk. (Mint a császármorzsa készítésénél.)
Sokan édes forralt tejjel eszik, de aludttejjel, illetve kefirrel is fogyasztható.
KUKORICA PRÓSZA
Hozzávalók:
Amennyiben édesen készítjük, akkor a tetejét meghintjük cukorral és kemény lekvárdarabkákat szórunk rá.
Ha sósan szeretnénk, akkor a masszát megsózzuk, tejföllel megkenjük, szalonna pörccel megszórjuk.
Mind a két esetben előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
KECŐCE LEVES
A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és kevés cukros vízben megfőzzük.
Kb. 15 perc alatt megfő. Ezt követően vegyünk kemény tejfölt, amit liszttel elkeverünk, ráöntjük a meggyre és forrni hagyjuk.
Ezt követően apró kockákra felszeletelünk egy zsemlét, pici zsíron megpirítjuk. Beletesszük a levesestálba és ráöntjük a meggyet.
Ilyen módon cseresznyéből is készíthetünk kecőcét.
TEPSIS GÁNICÁS OLDALAS
Hozzávalók:
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és annyi sós vízben ami ellepi, feltesszük főni. Miután megpuhult, a saját levében krumpli törővel összetörjük és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet. Zsírral kikenünk egy tepsit és belehalmozzuk a húst meg kanalanként a krumplimasszát. Előmelegített forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Félidőben azonban még rászórjuk a tetejére a savanyú káposztát, hogy azzal is jól összesüljön az egész.
HAJTOGATOTT LEKVÁROS POGÁCSA
Ha a burgonya kihűlt, a margarinnal, liszttel, tojással összegyúrjuk, megsózzuk és kétszer egymás után vékonyra kisodorjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen 3-4 órát pihentetjük, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 4 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Minden második pogácsa közepét egy gyűszűvel kiszúrjuk. A teli korongokat megkenjük lekvárral majd befedjük a lyukas korongokkal. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes tűzön kisütjük
PÓRÉHAGYMÁS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 1 csokor újhagyma, 1 nagyobb póréhagyma, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, kb. 2 evőkanál étolaj, só, bors
A csirkemellett felkockázzuk, a kétféle hagymát karikákra szeleteljük. Az olajon megpirítjuk a húst és a hagymát, megszórjuk a liszttel, majd hozzáöntjük a bort. Elkeverjük és lefedve kb. 10 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és meg egyszer felforraljuk. Rizzsel vagy burgonya krokettel tálaljuk.
BARACKOS KOSÁRKÁK
Hozzávalók: 12 fél sárgabarack, 15 dkg liszt, 1 mk. sütőpor, 12,5 dkg puha vaj, 12,5 dkg cukor, 3 tojás, tortadara, 2 ek. porcukor
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A kosárkaformákat kivahazzuk, vékonyan liszttel beszórjuk. A vajat kikeverjük a cukorral és egy csipet sóval. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat majd a lisztkeveréket. Simára keverjük, végül beleszórjuk a tortadarát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A masszát a formákba szétosztjuk ( kb. kétharmad részik töltjük a formákat ), a fél barackokat magházukkal lefelé a formák közepébe tesszük és kissé belenyomjuk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. A formában hagyjuk egy kicsit hűlni, tálaláskor megszórjuk porcukorral.
TÚRÓKRÉMBEN SÜLT BARACKTORTA
Hozzávalók: a tésztához: 2 kiskanál sütőpor, csipetnyi só, 25 dkg finomliszt, 8 dkg kristálycukor, 17 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás. A tésztára 5 dkg mandula vagy dió, kb 60 dkg kisebb, keményebb sárgabarack és nektarin vegyesen. A túrókrémhez: 75 dkg tehéntúró, 3 evőkanál finomliszt, 1 csomag főzéssel készíthető vanília pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 3 tojás, 1 tojásfehérje, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 citrom héja
A tésztához a sütőport a liszttel összeforgatjuk. Utána a cukorral, a puha vajjal és a tojással összedolgozzuk. Egy közepes méretű formát kivajazunk, belisztezzük és a tésztát belenyomkodjuk. Durvára vágott mandulával vagy dióval megszórjuk. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és a húsukat vastagabb cikkekre vágjuk és a tésztára rakjuk. A túrót a liszttel, a pudingporral, a cukorral, a tojásokkal, a tojásfehérjével és a puha vajjal krémesre keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ezt a túrókrémet egyenletesen a barackokra simítjuk. 1 tojássárgáját 2-3 evőkanál tejjel összekeverünk és a túró tetejét lekenjük vele. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal lassan megsütjük.
NYUSZIKA RÉPATORTÁJA
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 1 citrom, 5 tojás, 15 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 8 dkg liszt, 3 tk. sütőpor, 8 dkg marcipámmassza, 23 dkg porcukor, ételfesték (zöld, sárga, piros ) 4 ek. mandulaforgács, 4 ek. citromlé
A répát meghámozzuk, megmossuk, finomra lereszeljük. A citromot megmossuk, felének a héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a citromlével és -héjjal. A darált mandulát összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a tojásosmasszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a répát és beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a formába simítjuk és a sütőben kb. 45 percig sütjük. A marcipánt összegyúrjuk 3 dkg porcukorral, negyedét zöld ételfestékkel zöldre, a maradékot pirosra vagy narancssárgára színezzük. Répákat formázunk belől, a zöld marcipánból készítjük a levelét. A mandulaforgácsot szíradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, majd tányérra borítjuk, hogy ne piruljon tovább. A tortát kissé hűlni hagyjuk, majd rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A mázhoz a maradék 20 dkg porcukrot elkeverjük 4 evőkanál citromlével ( sűrű masszát kapjunk ) és a tortát mindenhol bekenjük vele. Az oldalát megszórjuk a mandulaforgáccsal, a tetejét marcipán répákkal díszítjük.
SZALONNÁBAN SÜLT CSIRKEMÁJAS VAGDALT
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj,30 dkg darált hús, 16 szelet bacon szalonna, majoránna, só, őrölt bors
A darált húst összekeverjük 2 evőkanál vízzel, sóval, őrölt borssal és majoránnával ízesítjük. A szalonnaszeleteket egyenként kiteregetjük, a tölteléket kis hengerekké formázva elosztjuk rajtuk. A kezünkkel a hengereket kicsit ellapítjuk, majd a darált húsos kupacok közepébe rakjuk a megtisztított, kettévágott csirkemájat. Az egészet feltekerjük úgy, hogy középen legyen a máj, körülötte a darált húsos massza és betakarja a szalonna. A tekercseket tepsibe tesszük, pici vizet öntünk alájuk és letakarva, 180 fokos sütőben negyedóra alatt megsütjük. A végén levesszük a fóliát és a szalonnát rózsaszínűre pirítjuk.
SAJTOS KOLBÁSZKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNK
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, 25 dkg natúr sajtkrém, 1 szál szárazkolbász, só, őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, őrölt csípős paprika, zsíradék a tepsi kikenéséhez.
A felengedett leveles tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Kizsírozott tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük és félretesszük hűlni. A sajtkrémet összekeverjük az apró kockára vágott kolbásszal. Botmixerrel vagy turmixgépben egyneművé keverjük. Sóval, őrölt köménnyel, borssal, csípős paprikával ízesítjük. A kolbászkrémet nyomózsákba tesszük és megtöltjük vele a kihűlt fánkokat.
TÚRÓGALUSKA TEJFÖLÖS-PAPRIKÁS GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: a galuskához: 4 zsemle, 40 dkg túró, 4 tojás, 6-7 evőkanál finomliszt, só, 1 kis csokor kapor. A gombamártáshoz: 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 40 dkg csiperke gomba, só, 1 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál paprikakrém
A galuskához a zsemlét hideg tejbe áztatjuk, kicsavarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, sóval és a fölaprított kaporral ízesítjük. Ezután forrásban lévő vízbe szaggatjuk, mint a hagyományos galuskát. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű folyó hideg víz alatt leöblíteni egy kissé, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni. A mártáshoz a hagymát finomra aprítjuk, lábasban olajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikát belekeverjük, 5 deci vizet öntünk rá és fölforraljuk. A megtisztított, fölaprított gombát beleszórjuk. Megsózzuk, zúzott fokmagymával, őrölt köménnyel fűszerezzük, 6-8 perc alatt puhára főzzük. A tejfölben a lisztet simára keverjük, egy kevés forró levet belemerünk. Simára keverjük majd a többi paprikás léhez öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a paprikakrémmel ízesítjük. Tálaláskor a galuskát megforrósítjuk , tányérra halmozzuk és a paprikás gombamártással körülöntjük.
VERECKEI KÁPOSZTÁS BAB
Hozzávalók: 50 dkg nagyszemű fehérbab, só, 3 nagy fej vöröshagyma, 1 fej (kb.1,25 kg-os ) édeskáposzta, 5-6 evőkanál olaj, 1 kg savanyúkáposzta, kb. 1 kg füstölt hús ( tarja, oldalas, libacomb stb. ) 1 pár (kb.45 dkg) kemény füstölt kolbász, 25 dkg laskagomba
A babot a főzést megelőző éjszaka kb háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, leöblítjük, fazékba rakjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi. Megsózzuk ( de csak óvatosan, mert füstölt hús is kerül bele!) nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefedjük és kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük. A káposztát kettéhasítjuk, kitorzsázzuk, vékonyra felszeleteljük. Az olajat egy nagy lábasban - amibe majd minden hozzávaló belefér - kissé megforrósítjuk és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Két-három részletben hozzáadjuk a káposztát és addig pirítgatjuk, míg össze nem esik. A savanyú káposztát csak akkor mossuk ki, ha nagyon savanyú, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, a pirított káposztához adjuk, kevergetve pirítjuk. Ha le akar égni, kevés fehér borral meglocsoljuk. Kb. 10 perc elteltével hozzáadjuk a földarabolt füstölt húst. Lefedjük, nagyon kis lángon kb. 1 órán át pirítjuk-pároljuk. Közben többször megkeverjük, hogy oda ne kapjon. A kolbászt ujjnyi drabokra vágjuk, a káposztára dobjuk, akárcsak a nagyobb darabokra vágott gombát. A puhára főtt babot leszűrjük, a húsos káposztához adjuk, kis lángon, lefedve kb. 25 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor puha kenyér kíséretében adjuk asztalra, tejfölt külön kínálunk hozzá.
HABOS MÁKOS LEPÉNY
Hozzávalók: a tésztához: 18 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg Rama, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1-2 evőkanál tejföl. A töltelékhez: 25 dkg darált mák, 5 közepes alma, 25 dkg porcukor, 3 evőkanál sárgabarackíz. A tetejére: 3 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk, amit letakarva, hűtőszekrényben 2 órán át pihentetünk. Ezt követően egyhén lisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra sodorjuk és margarinnal kikent, liszttel behintett tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben a közepesnél kicsit kisebb lánggal félig megsütjük. A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros habot rásimítjuk. A sütőbe kb. 20 percre visszatoljuk de már csak kisebb lángon szárítjuk. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
LEHÁR TORTA
Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt. A krémhez: 5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás krémpor,10 dkg apróra vágott, aszalt sárgabarack, sárgabaracklekvár, 2-3 dl tejszín és különböző gyümölcsök (lehet befőtt is )a díszítéshez, 10 dkg szeletelt mandula a torta oldalára
A sütőt előmelegítjük, sütőpapírt teszünk egy 22 cm-es tortaforma aljára. A tojások sárgáját a cukor 1/3-ával kikeverjük. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük. A tojássárgás masszához adjuk a habot és a lisztet. Három tésztalapot sütünk ebből a mennyiségből, amikor a lapok kihűltek, lehúzzuk róluk a papírt. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a krémport és kemény habbá verjük. Az első tésztalapot baracklekvárral vékonyan lekenjük, rákenjük a telszínhabos krémet és megszórjuk az apróra vágott aszalt barackkal. Erre kerül a középső lap, amire ismét lekvár, krém, aszalt barack. Az utolsó lappal lefedjük, a maradék krémmel a tetejét és az oldalát is bevonjuk. Hűtőben pár órát pihentetjük, majd tetejét gazdagon kirakjuk a gyümölcsökkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük. A torta oldalára szeletelt mandula kerül.
SONKÁS BURGONYASTANGLI
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 15 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 20 dkg darált, főtt, füstölt tarja vagy sonka, 1 egész tojás + 1 tojás a lekenéshez, 1 mokkáskanál őröltbors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 10 dkg reszelt sajt.
A hozzávalókat összegyúrjuk. A sima tésztát legalább fél órán keresztül pihentetem, de akár egy éjszakára is hűtőbe tehetjük. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk majd lisztbe mártott derelyevágóval vékony rudacskákra vágjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lángon megsütjük. Ha nagyobb a család, érdemes dupla adagból csinálni és sonka nélkül is finom.
RÁCSOS ALMÁS PITE
Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só. Töltelékhez: 2 kg alma, 1 citrom leve és reszelt héja, 12 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1 kiskanál őrölt fahéj. Kenni: 20 dkg baracklekvár, 1 tojássárgája
A lisztbe vegyítjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a hideg margarinnal. Hozzáadjuk a tejet, cukrot, sót és sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. A tésztát lisztezett deszkán másfél tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kivágjuk belőle a tepsi nagyságú darabot és a tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral és rárakjuk az almás tölteléket. A maradék tésztából csíkokat sodrunk és a töltelék tetejét berácsozzuk, majd a rácsokat tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, víz, erőleveskocka, gyömbér,só, bors, 2,5 dl főzőtejszín
A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. Az összes zöldséget egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleveskockát és fedő alatt takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet. 10-15 szem burgonyát félreteszünk, a többi főtt zöldséget a tejszínnel összeturmixoljuk. Borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, szükség szerint még megsózhatjuk. Beletesszük a főtt burgonya kockákat, összerottyantjuk. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk ezt a nagyon finom, különleges, pikáns levest.
SZŐLŐS RIZZSEL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: egy konyhakész, kb 1,5 kilós csirke, só, őrölt bors, 25 dkg lehetőleg muskotályos szőlő, fél csokor petrezselyem, 1 bögre (2,5 dl ) főtt rizs, 2 tojás, 8 dkg zsír vagy 5-6 evőkanál olaj, 2 dl tokaji furmint
A csirkét megmossuk, leszárítjuk, kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk. A szőlőt leszemezzük, félbevágjuk, a magokat kiszedjük. A petrezselymet felaprítjuk. A rizst a tojással, a szőlővel és a petrezselyemmel összekeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Ezután a csirke hasüregébe töltjük majd a nyílást hústűvel rögzítjük vagy bevarrjuk. Az így előkészített szárnyast kizsírozott tepsibe tesszük, zsírral megkenjük majd közepesen forró sütőben (kb. 180 fokos ) bő 1 óra alatt megsütjük, közben a zsírjával és a borral többször meglocsoljuk.
SZŐLŐTORTA
Hozzávalók: 6 tojásból sütött kakaós piskótakorong, 50-60 dkg fehér szőlő, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 1 evőkanál zselatinpor, 4-5 evőkanál kristálycukor, 4 dl habtejszín
A piskótakorongot lapjában kettévágjuk, az egyiket a tortaformába visszatesszük. A szőlőt turmixoljuk és lábasba szűrjük. Az így kapott lének kb 4 decinek kell lennie, amit a pudingporral, a zselatinnal és a cukorral kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzünk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a már csak langyos szőlőkrémet kanalanként beledolgozzuk. Kétharmadát a piskótára kenjük, a másik tortalapot ráillesztjük, majd a maradék krémet rásimítjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, a tetejét és oldalát tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük.
ALMÁS KÍGYÓRÉTES
Hozzávalók: 3 rúd réteshez: kb. 1 dl tej, 2 dkg friss vagy 1 csomag szárított élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál só, 2 tojás. A töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
A tejet meglangyosítjuk majd az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és meleg helyen fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a margarinnal elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás, és a fölfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta nem lesz belőle, mely elválik az edény falától és már dolgozhatunk is vele, mert nem kell keleszteni. Egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 cm mélységben kissé ferdén kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. A közepén simán hagyott részen 1 evőkanál zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A töltelékhez az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivájjuk, fölszeleteljük vagy kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. Cukorral megszórjuk majd lefedve kis lángon saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor fahéjjal fűszerezzük, a maradék morzsát belekeverjük, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt töltelékkel megtöltjük a réteseket. A tésztát a töltelékre egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá. A réteseket vajjal kikent tepsibe, tetejüket felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük.
MÁLNÁS TIRAMISU NÁPOLYIVAL
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 2 dl feketekávé, 3 tojás, 30 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1 csomag csokis nápolyi, 25 dkg málna, 3-4 evőkanál porcukor, fehér csokoládé
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk a sajtkrémmel. A tejszínt és a tojásfehérjéket is kemény habbá verjük és mind a kettőt hozzáadjuk a krémhez. Ezt követően egy nagyobb tál alját kirakjuk a feketekávéban megforgatott babapiskótával majd rákenünk egy adag krémet. Erre szórunk egy kevés összetört nápolyit és pár szem málnát. Ismét babapiskóta, krém, nápolyi, málna. A rétegezést addig folytatjuk még a hozzávalók el nem fogynak. Az édesség tetejét málnadarabokkal és fehér csoki reszelékkel díszítjük majd az egészet néhány órára hűtőbe tesszük. Felnőttek a kávét konyakkal vagy rummal is ízesíthetik. Az édességhez bármilyen befőtt is használható, de azért legfinomabb valamilyen édes idénygyümölcsből.
PIROS HÚS, ahogy Jutka készíti
Hozzávalók: 6 szelet karaj, só, Piros Arany, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt
A karajszeleteket kiklopfoljuk, egyhén sózzuk, lisztbe forgatjuk és egy olajjal kikent tepsibe vagy jénai tálba egymás mellé lerakjuk. Ezt követően a hússzeleteket Piros Arannyal vékonyan, majd tejföllel vastagon bekenjük. Forró sütőben a húst puhára sütjük, majd reszelt sajttal gazdagon megszórjuk és addig visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul.
SÁRGARÉPÁS FASÍRT, ahogy Irénke készíti
Hozzávalók: 2 db nagyobb sárgarépa, 2 db póréhagyma, 2 db burgonya, 1 db húsleveskocka, 2 db tojás, 2 db zsemle, fél pohár tej, csipetnyi őrölt szerecsendió, olaj, só, bors, petrezselyem
A megtisztított burgonyát, répát, póréhagymát vékony csíkokra, karikákra vágjuk. Megpároljuk a húsleveskockával ízesített vízben a forrástól számítva kb. tíz percig. Hűlni hagyjuk, majd szűrőkanálban lecsepegtetjük. Közben a két zsemlét tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Hozzáütjük a 2 tojást, belekeverjük a párolt zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval, kevés pirospaprikával, vagdalt petrezselyemlevéllel ízesítjük. A masszából pogácsákat formázunk, amiket olajban gyakran forgatva addig sütünk, amíg szép piros nem lesz minden oldaluk.
SZIHALMI MADÁRKA
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb felszeletelve, 20 dkg savanyú uborka hosszában negyedelve, 20 félbevágott kemény tojás, 25 dkg kolbásztöltelék
A sertésszeleteket vékonyra kiklopfoljuk, sóval, borssal meghintjük. A szeletek közepére halmozzuk a kolbásztölteléket, melléje uborkaszeleteket helyezünk, végül két fél kemény tojást is ráborítunk. Ezután a húst feltekerjük és fogvájóval megtűzzük. A töltött "madárkákat" kizsírozott sütőedénybe egymás mellé tesszük, zsírral meglocsoljuk, előbb alufólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk.
FEHÉRBOROS CSIRKEROPOGÓS
Hozzávalók: 1,5 kg csirkeszárny, 2 dl száraz fehérbor, majoránna, só, őrölt fekete bors, 4 fej vöröshagyma, 4 db burgonya
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, lefagyasztjuk. Még fagyottan fűszerezzük majoránnával, borssal, sóval. Kizsírozott sütőedénybe szorosan egymás mellé helyezzük, végül meglocsoljuk fehérborral. Alufóliával szorosan letakarjuk, majd a sütőben félkészre sütjük. Ezután a fóliát levesszük a húsról és a cikkekre vágott hagymával, burgonyával együtt készre sütjük.
SZEDRES REBARBARÁS EPERTORTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 13 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 1kk. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj. A krémhez: 7 dl habtejszín, 2 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás pudingpor, 15 dkg eper, 2 dl víz, 3 ek. zselatin, 1/2 citrom leve, 50 dkg rebarbara, 5 dkg szeder
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, hűtőben fél órát pihentetjük. Ezután kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt sütőedénybe fektetjük és 190 fokon aranyszínűre sütjük. Miután kihűlt, elmorzsoljuk, összegyúrjuk az olvasztott vajjal és egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. A tejből, cukorból és a pudingporból elkészítjük a pudingot és a zselatint is feloldjuk a vízben. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk, óvatosan hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a zselatint és a citromlevet, majd kb a kétharmadában elkeverjük a villával összetört epret is. A krémet a tésztára simítjuk. A rebarbarát enyhén cukros vízben puhára főzzük, pürésítjük és a szederszemekkel együtt elkeverjük a maradék krémmel. Ezt is beletöltjük a tortaformába és elsimítjuk. A süteményt 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Utána a tortakarikát levesszük róla, a maradék habbá vert tejszínnel bevonjuk az oldalát és a tetejét is. Az oldalát durvára tört mogyoróval, tetejét gyümölcsökkel díszítjük.
FIÁKERGULYÁS
Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 db sárgarépa, 2 db burgonya, 2 db paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kávéskanál fokhagymapor vagy 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
A húst megmossuk, leszárítjuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A sárgarépát, burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. Felforrósított olajba beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre megfuttatjuk, hozzáadjuk a húst, ezzel kicsit együtt pirítjuk. Utána hozzátesszük a sárgarépát, burgonyát, paradicsomot, paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, fokhagymaporral és összekeverjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje, megkeverjük, majd lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.
GAZPACHO ( hideg paradicsom leves )
Hozzávalók: másfél kiló jó érett paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kisebb uborka, 1 db zöldpaprika, 1/2 dl olívaolaj, 1 evőkanál borecet, 1/2 citrom leve, 2 dl tejföl, őrölt fehér bors, só
A paradicsomot megmossuk, lecsepegtetjük, négyfelé vágjuk és áttörjük, majd habverővel elkeverjük a paradicsomlében az olajat. Borecettel, citromlével, tejföllel, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük és jól behűtjük. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apróra összevágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és szintén nagyon apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, azt is apróra vágjuk. Tálalás előtt a zöldségeket belekeverjük a lehűtött paradicsomlébe. Nagyon hidegen tálaljuk.
BRASSÓI RAKOTT KÁPOSZTA
WALDORF-SALÁTA
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú zeller, 3 db alma, 1 fej saláta, 1 csomó retek, 2 dkg dió, 25 dkg csirkemell, 1 db citrom, 1 db narancs, 3 dl majonéz, őrölt fehér bors, só
A zellert megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük. A csirkemellet kifilézzük, megfőzzük (vagy főtt maradékot használunk ) és csíkokra vágjuk. A többi hozzávalót is felaprítjuk, jól összekeverjük a zellerrel és csirkemellel, hozzáadjuk a majonézt, megszórjuk csipet őrölt fehér borssal, sóval és ismét összekeverjük. A salátát megmossuk, levelekre szedjük, leszárítjuk. Kibélelünk vele egy salátástálat, beletesszük a kész majonézes salátát és a tetejét dió gerezdekkel díszítjük.
KOLBÁSZHÚSSAL TÖLTÖTT KIFLI
Hozzávalók: 40 dkg sütnivaló kolbász, 15 dkg liszt, 10 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 db nagy burgonya, 1 db tojás, köménymag, só
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a túrót, majd hozzászitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat, megsózzuk és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fél óráig pihentetjük, ezután kb 3 mm vastag tésztát nyújtunk belőle, 12 cm-es csíkokra, majd ezeket egyenlő oldalú háromszögekre vágjuk. A kolbászból kinyomkodjuk a tölteléket, kicsit átgyúrjuk és a háromszögek közepébe 1-1 teáskanállal teszünk belőle. A tésztát felgöngyöljük és kifliket formázunk. Vajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
GOMBÁS VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 db zsemle, 2 tojás, 25 dkg gomba, 1egy kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál mustár, olaj, tej
Kevés olajon a felaprított hagymát megpirítjuk, hozzá adjuk a szelet gombát, sóval, borssal, piros paprikával ízesítjük, összepároljuk.
A zsemlét tejben beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.
A darált húst eldolgozzuk a zsemlével, tojással, gombával, a mustárral.
Egy őzgerincformát kivajazunk, vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával és a húspépet beletöltjük.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
ÖRDÖGLÁNGOS klubvezető módra
Hozzávalók : 3 db nagyobb krumpli, 2 tojás, 2 cikk zúzott fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, liszt,
A töltelékhez:50 dkg csirkemell filé, 15 dkg gomba, 1 db piros húsú kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma
A sütéshez olaj, a tálaláshoz reszelt sajt.
A krumplikat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és a fűszereket. A tésztából egy palacsintasütőben jó nagy tócsnikat sütünk. A töltelékhez a hagymát apróra, a húst kisebb csíkokra, a gombát szeletekre, a paprikát kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, a hagymát, a húst és a gombát rádobjuk, Nagy lángon enyhén rázogatva, kevergetve 7-8 percig sütjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paprikát is, amivel kb. 1 percig pirítjuk. Ezt követően a kisült tócsnik egyik felére felhalmozzuk a húst, a tócsni másik felét ráhajtjuk. A tetejét tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Friss zöld salátával tálaljuk.
ZÖLDBORSÓS MAKARÓNI István módra
Hozzávalók: 80 dkg zöldborsó, 25 dkg makaróni, 2 paradicsom, 25 dkg virsli, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 5 tojás, só, fehér bors, reszelt szerencsendió, margarin a forma
kikenéséhez ,petrezselyemzöld a díszítéshez.
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben a csomagoláson megadott idő alatt kifőzzük. Közben a megmosott paradicsomokat feldaraboljuk,a virslit vékonyan felkarikázzuk. A tejet a tejszínnel és a tojással elkeverjük. Tetszés szerint sóval, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A borsót forrásban lévő sós vízben rövid ideig előfőzzük, majd leszűrjük és
lecsöpögtetjük. A tésztát a borsóval, paradicsommal és a virslivel összekeverjük. Margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, a tejes-tojásos keverékkel leöntjük és 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Petrezselyemzölddel díszítjük.
CSÍKOS KARAJ Jutka módra
Hozzávalók: 8-10 szelet karaj, 5 db zsemle, 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, őrölt
kömény, majoranna
A karaj szeleteket kiklopfoljuk, gyengén besózzuk. A zsemléket tejbe beáztatjuk,majd jól kinyomkodjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, majd a ki-nyomkodott zsemléhez adjuk és a tojásokkal,fűszerekkel összeállítjuk a tölteléket.
Ezt követően alufóliával kibélelünk egy őzgerincformát, és egy-egy szelet karajt a töltelékkel összeragasztva a húsokat egymás melléhelyezzük.
Sütőben pirosra sütjük. Amikor kihűlt, a húst a formából kiborítjuk és ferdén szeleteljük, mert akkor látszanak egymás mellett a karaj és a töltelék csíkok. (A Méteres süteményhez hasonlóan! )
TEJFÖLÖS POGÁCSA ahogy Ilonka néni készíti
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, 1 db tojás a tészta lekenéséhez
A lisztet a margarinnal, tejföllel meg a sóval jól összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
( Attól nem kell megijedni, ha a tészta ragad! )
Másnap a hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után. Végül ujjnyi vastagra sodorjuk és pogácsákat szúrunk ki belőle.
A pogácsák tetejét a felvert tojással megkenjük majd előmelegített sütőben megsütjük.
MARISKA NÉNI SERTÉSSZELETE
Hozzávalók: 6 szelet sertéskaraj, 20 dkg gomba, 6 szelet gépsonka, 15 dkg füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors, majoranna, kevés olaj a sütéshez
A húst kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük és kevés olajban hirtelen megsütjük mind a két oldalát. A maradék olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt
gombát, amit enyhén sózunk, borsozunk.
A húsokat kiolajozott tűzálló tálba tesszük. Rárakjuk a gombát, a gépsonkaszeletekkel beborítjuk, tejföllel leöntjük és reszelt sajttal meghintjük.
A sütőben aranybarnára sütjük.